Estetska ljuskica – izazov ili zamka?

Ponekad se i bezizgledne situacije u dentalnoj medicini mogu rješiti na zadovoljstvo pacijenta, ali i doktora. Ovaj slučaj iz svakodnevne prakse prikazuje kako se situacija koja se naizgleda može riješiti samo radikalnijim protetskim zahvatom (metalkeramičkom ili cirkonskom krunicom) u konačnici ipak riješila izuzetno tankom ljuskicom na vatrostalnom bataljku.

Mlađa pacijentica koja na poziciji 11 ima zub promijenjene boje (nije devitaliziran) i pomalo retrudiran u usporedbi s zubom na poziciji 12, došla je u ordinaciju sa lošim pokušajem direktne kompozitne ljuskice  na istom zubu.

Nakon uzimanja situcijskog otiska, fotografiranja i  konzultiranja  s dentalnim tehničarom zajednički smo odlučili izraditi ljuskicu na vatrostalnom bataljku bez brušenja jer kad odstranimo staru kompozitnu ljuskicu dobivamo dovoljno prostora za našu ljuskicu.

IZRADA PROVIZORIJA

Prije odstranjivanja kompozitne ljuskice uzet je otisak transparentnim adicijskim silikonom Memosil 2 kako bi se pacijentici napravio provizorij od tekućeg kompozita jer zbog prirode posla pacijentica nije mogla čekati gotovu ljuskicu sa tamnim i retrudiranim zubom.

Postupak izrade provizorija vrlo je jednostavan: nakon odstranjivanja starog kompozita i  uzimanja otiska za laboratorij po kojem će se raditi trajna ljuskica, u sami negativ od transparentnog silikona Memosil 2 stavljamo tekući kompozit Charisma Opal Flow, prethodno na zub stavljamo točkasto prvo Gluma Etch 35, a zatim Glumu 2Bond i preko transparentnog silikona polimeriziramo lampom tijekom 60 sekundi. Nakon polimerizacije odstranimo Memosil 2, a na zubu nam ostaje provizorij od tekućeg kompozita.

UZIMANJE OTISKA

Kao što smo i prethodno naveli prije stavljanja provizorija potrebno je uzeti otisak po kojem će se u laboratoriju izraditi ljuskica na vatrostalnom bataljku. Tehnika uzimanja otiska je sandwich tehnika, znači istovremeno otiskivanje dvama materijalima različite viskoznosti. Korišten je adicijski silikon Variotime Putty u kombinaciji sa korekturom Variotime Light Flow.

Naravno prije samog otiskivanja u sulkus se stavlja konac i eventualno se može prisloniti na sulkus konac umočen u neko vazokonstrikcijsko sredstvo na minutu do dvije. Prije samog otiskivanja prislonjeni konac se uklanja a otisak se uzima sa koncem  koji je postavljen u sulkus. Kad se ljuskica napravi u laboratoriju metodom na vatrostalnom bataljku skida se provizorna ljuskica i slijedi cementiranje.

CEMENTIRANJE

Samo cementiranje  bilo koje vrste ljuskica jako je zahtijevan i precizan rad ali kako kod ove pacijentice cementiramo samo jednu ljuskicu puno je lakše.

Za cementiranje ljuskica obavezno moramo imati adhezivni cement u bojama i sa probnim odnosno try-in cementima. Zašto? 

Ljuskice, a pogotovo ovakve vrste na vatrostalnom bataljku, mogu biti jako tanke (i do 0,3mm) pa boja cementa može uvelike utjecati na konačan izgled gotovog cementiranog rada u ustima.

Kod naše pacijentice smo cementirali izrazito svijetlim i opaknim cementom, a toj odluci presudili su probni cementi. Sam postupak cementiranja zahtijeva izrazito suho radno polje, tako da smo u sulkus stavili konac koji spriječava seceniranje iz samog sulkusa, a susjedne zube smo izolirali teflonskom trakom.

U konačnici pacijentica je bila jako zadovoljna bojom i činjenicom da joj nismo brusili sam zub, a mi kao struka uvijek vidimo mane ali s obzirom na situaciju i indikaciju ne možemo biti nezadovoljni.

Tina Vukičević, dr.med.dent.

Dental Office Tina

Radnički dol 17, Zagreb

info@dentalofficetina.com