Što je BPA? Trebate li se brinuti zbog njega?

U novije vrijeme svjedoci smo porasta svijesti pacijenata i općenito korisnika o sastavu raznih proizvoda koji se svakodnevno konzumiraju, kao i o spojevima sadržanima u lijekovima i pomagalima koja se koriste u medicinske svrhe.

Sve više pacijenata danas koristi internet kako bi se brzo i jednostavno educirali o proizvodima koji će biti korišteni za njihovo liječenje i dolaze kod doktora sa već pripremljenim pitanjima.

BPA u stomatologiji

BPA i njegov utjecaj na ljudski organizam

Jedan od sastojaka oko kojeg se vodi dosta diskusija je Bisfenol A – kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. Bisfenol je sastavni dio većine kompozitnih materijala koji se koriste za ispune u stomatologiji, a kako bi izbjegli njegovo korištenje u proizvodnji, proizvođači se sve više usmjeravaju na istraživanje i pronalazak novih spojeva.

Naime, već u svakodnevnom životu, susrećemo se sa sve učestalijim pitanjima štetnosti konzumacije proizvoda iz plastičnih pakiranja. Razlog zabrinutosti je upravo u činjenici da polikarbonatni materijali, kao što su plastična pakiranja, s vremenom i pod utjecajem povišene temperature, počinju otpuštati čestice bisfenola. Naime, Bisfenol u ljudskom organizmu djeluje poput umjetnog estrogena, oponaša ljudske hormone i šteti našem endokrinom sustavu.

Bez obzira što razne studije nisu još ustanovile do koje mjere Bisfenol negativno utječe na naše zdravlje, nepobitna činjenica je da negativni utjecaj postoji, te da je Bisfenol povezan sa pretilošću, dijabetesom, oštećenjima jetre, neplodnošću, pa čak i nekim vrstama karcinoma. Sve ove činjenice navode nas da se zabrinemo što sve unosimo u naš organizam i kako takve tvari utječu na naše zdravlje.

 

Bisfenol A (BPA) u kompozitnim materijalima

Vratimo se na područje stomatologije i kompozitne ispune – materijali koji se danas uglavnom koriste u svakodnevnoj restorativnoj stomatologiji sadrže Bis-GMA formulu tj. Bisfenol A. Bis-GMA formula koristi se u kompozitnom materijalu kako bi se postigla maksimalna podatnost materijala za modeliranje pri samoj izradi ispuna, uz istovremeno postizanje minimalne kontrakcije materijala pri polimerizaciji. Uzevši u obzir da kompozitni ispun se zadržava u usnoj šupljini kroz dugo vremensko razdoblje, u uvjetima visoke vlage i visoke temperature ljudskog tijela, on konstantno ispušta čestice Bisfenola u ljudski organizam.

Upravo da bi se to izbjeglo, proizvođači se polako okreću novim formulama koje omogućuju zadržavanje istih karakteristika kompozitnog materijala, ali upotrebom sastojaka koji nisu štetni za ljudsko zdravlje.

Kompozitni materijali bez Bisfenola A

Sve više zemalja uvodi zabranu korištenja Bisfenola u kompozitnim proizvodima, pogotovo za djecu do 3 godine starosti. Iz tog razloga i proizvođači materijala pronalaze nove načine proizvodnje, što nije jednostavan proces.

Kulzer je prvi započeo proizvodnju kompozitnih materijala koji ne sadrže Bis-GMA formulu. Naši kompoziti Charisma Diamond i Charisma Topaz prvi su kompoziti na tržištu koji koriste TCD (triciklodekan) formulu te time isključuju Bisfenol iz svog sastava.

Stoga, uz već poznate prednosti poput vrhunske kvalitete i estetskih performansi Charisma kompozita, možete biti sigurni da njihovim korištenjem dodatno brinete o zdravlju svojih pacijenata i dajete im visokokvalitetni i zdravstveno siguran proizvod.

VIŠE O CHARISMA KOMPOZITIMA
16/01/18|