3 najčešća problema na putu do izvrsnog otiska

Tajna uzimanja otisaka bez stresa

Nisu li se svi susreli s poteškoćama kod uzimanja otisaka? Je li se materijal stvrdnuo prije stavljanja u usta? Je li pacijent osjećao mučninu? Je li dentalni tehničar vratio otisak u ordinaciju? Otkrit ćemo vam neke osnovne savjete kako riješiti te probleme.

Zašto je precizno uzimanje otisaka tako važno?

Zato što je uzimanje otisaka glavni način prijenosa informacija između dentalne ordinacije i dentalnog laboratorija.

Ako pri tome dođe do pogreške, čak ako su i stomatolog i dentalni laboratorij napravili dobar posao, protetski nadomjestak neće i ne može biti precizan i ne može savršeno odgovarati pacijentu.

Svatko traži krivca, što je jedan od glavnih razloga za rivalstvo između dvaju profesija, iako obje žele raditi kao tim i učiniti pacijenta sretnim. Zadovoljan pacijent preporučit će vas drugima, što će donijeti više posla i za dentalnog tehničara.

Glavne poteškoće kod uzimanja otisaka su nedostatak vremena, odabir odgovarajućeg  materijala i odabir tehnike otiskivanja.

1. problem – nedostatak vremena

Glavni neprijatelj ispravnog uzimanja otiska je požurivanje od strane pacijenta. Kada se pacijent odluči za „korekciju zuba“, novu protezu želi što je prije moguće. To često stomatologa navodi na kompromise od samog početka.  Jedan od glavnih negativnih faktora je uzimanje otisaka odmah nakon pripreme zuba. Tijekom pripreme oštećenje zubnog mesa gotovo je neizbježno (posebice u pripremi ispod razine gingive), što uzrokuje krvarenje. Zbog navedenog požurivanja krvarenje se ne može zaustaviti kako treba, a gingivalni sulkus nije dovoljno proširen, što može dovesti do neispravnog otiska.

2. problem – odabir materijala

Hidrofilnost otisnog materijala veoma je važna zbog gore navedenih oštećenja do kojih dolazi prilikom pripreme. Hidrofilnost je svojstvo koje materijalu omogućuje dobro izlijevanje, čak i kad je otisak uzet u vlažnom okruženju, što znači da se može ispravno rasporediti čak i na površini koja nije u potpunosti suha.

Dolje navedeni materijali savršeno zadovoljavaju taj kriterij:
–  A-silikoni tretirani sufraktantima
–  alginati  s hidrofilnim svojstvima
–  polieteri (rjeđe se koriste zbog visoke cijene)

To su tri skupine materijala za uzimanje otisaka koji su pogodni za uzimanje preciznih otisaka u svakoj situaciji. Za uzimanje otisaka antagonista najčešće se upotrebljavaju alginati zbog svojstva skupljanja zahvaljujući visokom udjelu vode.

3. problem – odabir tehnike

Dvije su glavne skupine tehnika za uzimanje otisaka:
1. Uzimanje otiska u dva koraka – postupak u dvije faze ili korekcija;
2. Uzimanje otiska u jednom koraku – u jednoj ili dvije faze ili sendvič-tehnika, također poznata kao double-mix  tehnika uz uporabu dvaju materijala.

U prvoj skupini dvije kraće faze rada slijede jedna za drugom, dok se u drugom slučaju otisak uzima u jednom koraku. A-silikoni mogu se podijeliti u dvije skupine ovisno o vremenu stvrdnjavanja:

materijali koji se stvrdnjavaju uobičajenom brzinom i brzostvrdnjavajući materijali (Quick, Speed itd.).

Obje vrste imaju svoje prednosti i mane. Stomatolozi obično biraju između brzostvrdnjavajućih A-silikona i onih koji se stvrdnjavaju uobičajenom brzinom ovisno o brzini rada i navikama, no većina ne drži obje vrste u svojim ordinacijama. To može dovesti do toga da se ponekad upotrebljavaju neodgovarajući materijali za određenu indikaciju,  što uzrokuje stresne situacije.

Dvije tipične stresne situacije:

1) Ako se stomatolog koristi brzostvrdnjavajućim materijalom za dvofazni otisni postupak u jednom koraku, osnovni materijal za uzimanje otisaka može se početi stvrdnjavati prije postavljanja otisne žlice u usta.

2) U slučaju veoma osjetljivih pacijenata žlica s otisnim materijalom koji se stvrdnjava uobičajenom brzinom mora se dugo držati u ustima pacijenta da se izbjegnu deformacije, što je kod takvih pacijenata nemoguće postići.

Pravo rješenje je Variotime!

Variotime ujedinjuje prednosti silikona koji se normalno i brzo stvrdnjavaju zahvaljujući Kulzerovoj komponenti Advanced Termasense System (ATS).
Ta komponenta osigurava dugotrajno vrijeme obrade i kratko vrijeme stvrdnjavanja u ustima.

A to je san svakog stomatologa i pacijenta!

Osim toga, vrijeme rada je promijenjivo, između 1:00 i 2:30 minute, što znači da se materijal prilagođava načinu rada stomatologa, situaciji i pacijentu, dok je vrijeme stvrdnjavanja u ustima uvijek 2:30 minute.

Pri dvofaznom postupku u dva koraka, možete uzeti otisak u dvije kratke faze rada, ali u slučaju dvofaznog otisnog postupka u jednom koraku ne morate se brinuti o gore navedenom problemu!

Proizvodi Variotime dostupni su u svim ISO skupinama viskoznosti. Kombiniranjem različitih viskoznosti svatko može uzeti savršene otiske za sve indikacije bilo kojom tehnikom uzimanja otisaka – kako smo i obećali: bez stresa.

5 SAVJETA ZA ODABIR I PRIPREMU ŽLICE
PREGLED TEHNIKA UZIMANJA OTISKA
pročitajte više o Variotime-u
21/03/18|