Intervju: Spiros Chatzigeorgiou

Pitali smo Spirosa o njegovim radu, uspjehu, knjizi koju je nedavno objavio i još pokoju sitnicu.

Moramo primijetiti da uživate veliku slavu među kolegama diljem svijeta, uistinu vole i cijene vaš rad. Koja je tajna vašeg uspjeha?

Mislim da ne postoji neka posebna tajna. Posljednjih nekoliko godina sam prilično izložen na društvenim mrežama. U dobrim sam odnosima sa svojim kolegama i uvijek se trudim biti svoj, onakav kakav jesam. Trudim se dokumentirati svoj rad i slučajeve onakvima kakvi jesu, bez da išta mijenjam ili skrivam. Autentičnost se cijeni.

Vaš raspored je krcat, često ste na putu, imate puno posla u laboratoriju. Kako zapravo organizirate svoj posao?

Imam odličan tim oko sebe koji podržava sve moje profesionalne aktivnosti. Ipak, i uz njih zna biti prilično teško. Moj posao je moj život, a istovremeno seminari i predavanja koje održavam su moja ljubav. Tako da nije tako teško organizirati nešto što volite.

Kakav je vaš pristup pacijentu? Da li je to jedna od stvari koja vas čini uspješnim?

Općenito govoreći, druželjubiva sam osoba. Kada me posjete pacijenti mojih doktora, trudim se pokazati im da imaju svu moju pažnju i brigu. Pri prvom susretu uvijek postavim pitanje koja su njihova očekivanja i uglavnom o tome diskutiramo. Želim im pokazati da su u rukama dobrog tima: njihovog doktora i mene. U mojoj glavi podjela uloga je jasna: stomatolog određuje tretman, što zahtijeva znanje i preciznost; pacijent mora pokazati povjerenje i strpljenje; dok ja moram točno slijediti odabrani tretman i učiniti da restauracija izgleda prirodno i u skladu s osobnosti pacijenta, njegovim godinama i naravno njegovim očekivanjima.

Što biste savjetovali vašim kolegama vezano na suradnju s doktorom? Kako održavati taj odnos?

Imam savjet za njih i prilično je jednostavan. Kao i kod svih međuljudskih odnosa, tom odnosu je potreban temelj, korijen. Prvo bi savjetovao svojim kolegama da steknu što više znanja. Znanje nas čini sigurnima na tržištu, a ta se sigurnost reflektira i na profesionalnu suradnju. Potrebno je definirati protokol suradnje i pridržavati ga se što je više moguće. Također je važno da odrede vrijeme potrebno za rad za svaki pojedini slučaj. Moramo biti svjesni da vrhunsku kvalitetu nikada ne prate kratki rokovi i brzina pri radu. Na kraju bi zaključio kako profesionalni odnos između doktora i tehničara, kao i bilo koji drugi odnos, zahtijeva međusobno poštovanje.

Nedavno ste izdali svoju prvu knjigu „My Theory in Action“, te održavate i niz seminara pod istim naslovom. Hoćete li nam otkriti što se krije iza naslova i što možemo očekivati na tečaju u Opatiji?

Kada sam završio knjigu, pokušavao sam pronaći pravi naslov i tražio savjet prijatelja. Na kraju sam odlučio da neću komplicirati: moja predavanja, seminari i knjiga su ono što želim prenijeti svojim kolegama. Pogledajte moju teoriju i kako se primjenjuje.

22/03/18|