Kao što im samo ime govori, „non-prep“ ljuskice predstavljaju neinvanzivnu metodu korekcije estetike osmjeha.

Non-prep ljuskice indicirane su za zatvaranje dijastema, korekciju boje i oblika zuba, te ispravljanje njihovog položaja u slučajevima minimalnih ortodonskih anomalija. Za izradu samih ljuskica nije potrebna preparacija, a postupak rada započinje uzimanjem otiska koje se zatim šalje u laboratorij.

Nakon izrade gipsanog modela u laboratoriju, pristupa se izradi keramičkih ljuskica, u prikazanom slučaju na vatrostalnom bataljku.

Najzahtjevnija faza rada je cementiranje, koje je kod svih vrsta keramičkih ljuskica adhezivno. Prije konačnog cementiranja ljuskice je potrebno isprobati u ustima pomoću probnog cementa što će omogućiti odabir boje cementa. Budući su non prep ljuskice izrazito tanke, boja cementa bitno utječe na završni izgled i estetiku zuba.

Kako to sve izgleda u praksi, pogledajte u nastavku. Prikazani slučaj rezultat je suradnje stomatološke ordinacije Simić dent, dentalnog laboratorija Master lab i doktorice Tine Vukičević.

Za izradu non-prep ljuskica (feldspathic veeners) potrebno je uzeti kvalitetan otisak. U ovom slučaju korišten je adicijski silikonski materijal Variotime.

Za daljnju izradu koristili smo tehniku slojevanja HeraCeram keramičkog materijala na vatrostalnim bataljcima.

Aleksandra Boškić, dent.teh., MASTER lab

Definitivno najteža faza je cementiranje samih non-prep ili feldspathic ljuskica.

Prvi korak je proba samih ljuskica u ustima, bez probnog cementa, vrlo pažljivo kako ne bi pukle jer su izrazito tanke (0,2 – 0,3 mm). Za cementiranje ljuskica preporučam korištenje adhezivnog cementa koji ima barem tri različite boje. Također je neophodno osigurati suho radno polje. U ovom slučaju suho radno polje je postignuto rubberdamom ili retraktorom u kombinaciji s koncem u sulkusu i teflonskim trakama.

Boju cementa sam odredila pomoću probnih cemenata, a sam postupak cementiranja određen je uputama za korištenje proizvođača odabranog cementa. U pravilu prvo se cementiraju centralni sjekutići, a zatim ostali zubi.

Polimerizirala sam prvo nekoliko sekundi kako bi lakše odstranila višak cementa, a zatim sukladno uputama sa svih strana zuba kako bi bila sigurna da je materijal u potpunosti polimeriziran.

Tina Vukičević, dr.med.dent., DENTAL OFFICE TINA
kako do izvrsnog otiska
Sve o HeraCeram Zirkonia 750