Sve što trebate znati o 3D printanju

Iako se 3D printanje na prvi pogled čini dijelom znastveno-fantastične priče, ta se tehnologija počela razvijati prije više od 30 godina.

U početku je proizvodnja bila skupa a primjena ograničena, u zadnjih nekoliko godina ova tehnologija proživljava pravi procvat. Kvaliteta samih printera je porasla, područje primjene se širi iz dana u dan, a cijene polako padaju i postaju sve prihvatljivije.

Što se tiče dentalne industrije, primjena 3D printera sve je manje znanstvena fantastika, a sve više postaje stvarnost. U nastavku teksta donosimo vam pregled najvažnijih informacija i činjenica vezanih uz 3D printanje u stomatologiji.

1) Početak nove ere

CAD/CAM proizvodnja se koristi u mnogim laboratorijima i klinikama za dobivanje „tradicionalnih“ outputa. Modernizacija 3D printera omogućila im je da zauzmu svoj prostor u procesu rada, kao i brzu prilagodbu korisnika (laboratorija ili stomatologa) na novu tehnologiju. Laboratorij bilo koje veličine može danas, jednostavnije nego ikad prije, nabaviti 3D printer za brojne indikacije.

Iako je potpuno cool gadget i lijepo ga je imati, 3D printer je više od igračke kojom ćete impresionirati svoje prijatelje i kolege. Integracijom 3D printera u svakodnevni rad raste produktivnost, a posljedica toga je smanjenje troškova, veća zarada, više slobodnog vremena, te dugoročno možda najvažnije – digitalizacija poslovanja i usmjeravanje prema digitalnoj stomatologiji.

2) Nove mogućnosti čekaju iza ugla

Prvi 3D printeri predstavljeni industriji ispisivali su komponente koje su se koristile u postupku izradue restauracija, ali se nisu koristile kao gotovi proizvodi. Konačni cilj 3D printanja je proizvesti upravo takve proizvode! Provizoriji se već izrađuju, logičan slijed je printanje gotovih restauracija visoke kvalitete. Zamislite samo da možete isprintati zub od cirkonija koji odgovara pacijentu po boji i obliku.

3) Važno je odgovoriti na slijedeće pitanje

Da li je došlo vrijeme za 3D? Dok neki laboratoriji i klinike prihvaćaju 3D printer sa oduševljenjem, drugi potpuno odbijaju pomisao na promjene koje donosi. Činjenica je da vrhunski materijali i tehnologija nisu dovoljni, mora postojati kritična masa koja će željeti promjenu i prihvatiti napredak. Drugim riječima, struka mora biti svjesna svih prednosti 3D printanja i željeti ih primjeniti.

I zato se industrija (proizvođači, kao i struka) mora zapitati da li je došlo vrijeme za 3D? Da li je tržište spremno prihvatiti sve mogućnosti i funkcionalnosti koje ova tehnologija nudi? Kako sad stvari stoje, svakim danom na tržištu je sve više onih koji su spremni, koji žele vidjeti nešto novo i dosad neviđeno.

4) Mjesta za poboljšanje još uvijek ima

3D printanje samo je jedan korak u složenom proizvodnom lancu. Osim software-a za dizajn i pripremu, potrebno je osmisliti i proceduru za završetak svakog rada, ovisno o indikaciji. Pri tome ne govorimo samo o naknadnoj obradi nakon što printer završi s ispisom. Postupak čiščenja i polimerizacije dio su „paketa“ koji se dobiva s printerom. No način na koji će se printer integrirati u način rada jednog laboratorija ili ordinacije, ovisi o korisniku.

Općenito gledano, 3D printanje i CAD/CAM su tehnologije koje su se razvile u drugim granama i tek onda pronašle svoju primjenu u dentalnoj industriji. Kako bi dale najbolje rezultate, potrebno ih je prilagoditi individualnim potrebama svakog korisnika.

5) Razvoj materijala je brži nego što mislite

Printer je važan. Važne su tehničke karakteristike, brzina, rezolucija, sučelje i kompatibilnost. Ali ono što čini finalni proizvod su materijali i zato su oni upravo najvažniji dio printera. Materijal u kombinaciji s predvidljivim postupcima naknadne obrade osnova su za dobivanje pouzdanog i predvidljivog ishoda – gotovog proizvoda vrhunske kvalitete.

Danas možete pronaći biokompatibilne materijale od kojih se izrađuju npr. kiruške vodilice, udlage i individualne žlice koje se klasificiraju kao medicinski proizvodi. Njihovim odabirom ne nudite samo kvalitetne, već i sigurne proizvode.

Mogućnosti 3D printera su opsežne, kao i potencijal koji se skriva u ovoj tehnologiji. Primjena 3D printera u praksi mijenja dosadašnji način rada, otvara nove mogućnosti i stvara nove rutine. Iako početak rada s novom tehnologijom nije uvijek jednostavan, jednom savladane prepreke temelj su na kojem se gradi uspjeh.

SAZNAJTE VIŠE O NOVOM KULZER 3D PRINTERU – CARA PRINT 4.0
24/05/18|