Pomislite li i vi kada imate pacijenta sa diastemom – “jednostavan slučaj”? Ili vam iskustvo govori kako baš i nije tako. Pacijenti koji imaju diasteme u pravilu su jako nezadovoljni svojim osmijehom i žele što prije imati savršen osmijeh.

Puno faktora treba uzeti u obzir kada odlučujete između direktnog ili indirektnog rješenja. Direktno podrazumijeva zatvaranje diasteme kompozitom, dok indirektna metoda nudi više opcija: od keramičkih ljuskica do cirkonskih punih kruna.

U doba kada minimalno invanzivna stomatologija doživljava procvat, te uz sve dostupne tehnološki napredne materijale, definitivno bi bilo šteta i ne bi bilo etično skidati višak zdravog zubnog tkiva. Neophodno je pokušati sačuvati što više zdravog zubnog tkiva i na taj način odgoditi veće protetske zahvate na što dulje vremensko razdoblje.

U prikazanom slučaju odabrala sam direktnu metodu zatvaranja diasteme kompozitom Charisma Diamond. Pacijentica je mlada i izrazito odlučno traži rješenje za diastemu, čak i bez odobrenja majke koja je pretpostavljala da ćemo pacijentici pobrusiti kompletan zub. Protetska verzija keramičkih ljuskica za nju nije bila opcija, jer nije željela brusiti zube, niti joj je to rješenje financijski bilo prihvatljivo.

Charisma Diamond je idealan izbor za situaciju gdje u malom prostoru, s malom restauracijom, moramo oponašati gotovo sve karakteristike prirodnoga zuba. Pacijentica je mlada, pa su jasno vidljive i transparencije i opalescencija i halo efekt, a Charisma Diamond ima sve odgovarajuće nijanse za ovu situaciju.

Nisam odlučila preparirati mezijalne dijelove zuba nego sam ih ispjeskarila, pažljivo izolirala i tretirala ortofosfornom kiselinom Gluma Etch 35 gel.

Nakon detaljnog ispiranja upotrijebila sam Gluma 2Bond (adheziv 5. generacije). 20 sekundi nakon nanošenja, na tretiranom dijelu se pojavljuje površinski sjaj, što je znak aktivacije adheziva i znak da se površina treba lagano propuhati i polimerizirati.

Kod postavljanja prvog sloja kompozita, moguće je koristiti silkonski ključ koji će vam izraditi tehničar. U nedostatku vremena se možete odlučiti, baš kao i ja, na izradu palatinalnog sloja bez silikonskog ključa. Taj prvi sloj je transparentan, pa sam postavila boju CO (Clear Opal) kao palatinalni sloj i aproksimalni (u ovom slučaju mezijalni) zid. Kako bi dobili idealnu kontaktnu točku koristila sam metalnu anatomsku stripsu postavljenu okomito, tako da je konveksni dio bio na mjestu kontaktne točke.

Kako bi prikrila mezijalni dio zuba koji nije brušen i dobila dodatni prostor za slojeve kompozita, postavila sam sloj opaknog kompozita OM (Opaque Medium) koji imitira izgled dentina. Isto tako u tankom sloju na incizalnom dijelu stavila sam malo te iste OM boje, kako bi imitirala halo efekt.

Posljednji sloj u ovom slučaju je A2 boja. Obzirom da nakon polimeriziranja nisam bila sasvim zadovoljna, dodala sam u tankom sloju preko čitave površine CL (Clear) koji mi je vratio prirodnu refleksiju i fluorescenciju zuba i konačno, restauracija je izgledala sasvim prirodno.

Zahvat koji na prvu djeluje jednostavno, nije ni najmanje jednostavan ako nemate oko za boje i detalje, kao i odgovarajući materijal s kojim ćete to napraviti.

Tina Vukičević, dr.med.dent.

Dental Office Tina

Primorska 10, Zagreb

info@dentalofficetina.com

Zatvaranje diastema
ŠTO SVE CHARISMA DIAMOND MOŽE