Vodič za uzimanje otiska

5 savjeta za odabir i pripremu žlice

Uzimanje preciznog otiska jedan je od najvažnijih preduvjeta za dugotrajne restauracije koje se savršeno uklapaju. Otisak mora precizno uhvatiti najsitnije detalje da bi se omogućila izrada visokokvalitetnih restauracija. Puno međusobno povezanih čimbenika utječe na kvalitetu otiska: uz najčešće spominjane kvalitetu materijala i ispravnu tehniku uzimanja otiska, i odabir žlice ima važnu ulogu.

1  Odabir žlice

Konfekcijska žlica je, moglo bi se reći, „temelj“ otiska i stoga igra veoma važnu ulogu kada govorimo o kvaliteti otiska. Prikladna konfekcijska žlica trebala bi biti čvrsta, odnosno otporna na torziju.

Pri korištenju materijalom za uzimanje otiska visoke viskoznosti (npr. Variotime Heavy Tray) za uzimanje početnog otiska odaberite neperforiranu žlicu.

Savjet: Žlice koje se preporučuju za uporabu s materijalima za uzimanje otiska visoke viskoznosti (Heavy Tray): pojedinačna žlica, žlica Border-Lock, žlica Rim-Lock, neperforirana žlica Ehricke.

Pri korištenju mjesivim materijalom za uzimanje otiska (npr. Variotime Putty) za uzimanje početnog otiska možete upotrebljavati i perforirane i neperforirane konfekcijske žlice.

Savjet:  Žlice koje se preporučuju za uporabu s mjesivim materijalima (putty): žlica Aesculap, žlica Rim-Lock, perforirana žlica Ehricke, neperforirana žlica Ehricke.

2  Veličina žlice

Za maksilarne žlice udaljenost u bukalnom području i za mandibularne žlice udaljenost u lingvalnom području često je premala. Na prvi se pogled čini da žlica dobro odgovara, no može doći do velikih podreza u području čeljusti. Stoga se preferira veća žlica za gornju čeljust jer se podrezi nalaze u bukalnom području.

Za donju čeljust prikladnija je manja žlica jer se podrezi nalaze u lingvalnom području. Ipak, najmanja udaljenost između površine žlice i čeljusti treba biti barem 3 mm.

Dovoljna udaljenost u odnosu na žlicu s obje strane.

U bukalnom području ima dovoljno prostora, no u lingvalnom se žlica nalazi preblizu.

3  Prilagodba žlice

Prilagodba može postati nužna kod serijskih žlica bez granica u dorzalnom području (primjerice, žlica Rim-Lock ili Ehricke). Dorzalna prilagodba konfekcijske žlice sprječava curenje materijala za uzimanje otiska iz konfekcijske žlice u distalnom području.

Nedostatak protoka u dorzalnom području.

Za prilagodbu je posebno pogodan periferni vosak Surgident® koji je posebno razvijen za tu indikaciju.

Periferni vosak mek je i ljepljiv vosak koji se jednostavno oblikuje pri sobnoj temperaturi. Zbog svoje meke konzistencije dobro se prilagođava anatomiji čeljusti i nije neugodan za pacijenta.

Prilagodba je većinom potrebna u palatalnom području maksilarnih žlica kada je nepce pacijenta visoko i usko.

4  Priprema žlice

Tijekom uklanjanja žlice iz usne šupljine otisak se izlaže velikom stresu, posebice kada na čeljusti postoje veliki podrezi. Optimalna adhezija može se postići samo uporabom adheziva koji je prikladan za materijal za uzimanje otiska.

U idealnoj se situaciji adheziv nanosi u tankom sloju prije uzimanja otiska, pri čemu je potrebno poštivati vrijeme sušenja koje je naveo proizvođač. Adheziv može postići optimalnu adheziju tek kada otapalo u potpunosti ispari.

Savjet: Ostatci silikonskog adheziva za žlicu Universal Adhesive (Kulzer) mogu se ukloniti iz žlice s pomoću etilnog alkohola.

5  Umetanje žlice

Pri umetanju žlice jedan se kut usta pridržava prstom, a drugi je izmaknut pomalo nakošenom žlicom. Nakon toga se žlica izravnava i postavlja u položaj od iza prema naprijed da bi se spriječilo istjecanje viška materijala u grlo pacijenta.

Savjet: Čeljust bi se trebala nalaziti u sredini žlice da bi se postigla ravnomjerna debljina (najmanje 3 mm).

Savjet: Ako su usta previše otvorena, uzlazna putanja donje čeljusti može uzrokovati smetnje. Stoga usta ne smiju biti skroz otvorena, no usne bi ipak trebale biti opuštene.

Više o variotime materijalu za uzimanje otisaka
30/01/19|