Vodič za uzimanje otiska

Tehnike uzimanja otisaka

Bez obzira na brz razvoj digitalizacije, konvencionalni način uzimanja otisaka još se uvijek često koristi i nastavit će se koristiti u svakodnevnoj praksi. Ovisno o indikaciji, otisak koji se može obaviti u jednom koraku je često preferirana metoda jer je lako izvediva, brza i jer pri njenoj uporabi postoji manja vjerojatnost pogreške. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za postizanje još preciznijih otisaka.

1  TEHNIKA DVOSTRUKOG MIJEŠANJA

Tehnika dvostrukog miješanja je dvofazni postupak uzimanja otiska u jednom koraku. Njezino izvođenje ovisi o broju pripremljenih zuba.

Ako je pripremljen samo jedan zub, prvo napunite individualnu žlicu za otiske materijalom visoke viskoznosti, kao što je npr. Variotime Heavy Tray.

Korekturni materijal niske ili srednje viskoznosti (primjerice, Variotime Medium Flow) zatim se špricom nanosi oko prepariranog zuba. Ako su pripremljena dva ili više zuba, stomatolog i asistent moraju raditi u isto vrijeme jer im je potrebno puno radno vrijeme materijala da bi špricom nanijeli materijal oko svih pripremljenih zuba i ispunili žlicu za otisak.

U svakom slučaju, da bi se osiguralo uspješno uzimanje otiska, važno je obratiti pozornost na minimalnu udaljenost između stijenke žlice za otisak i  čeljusti/zuba; ona bi trebala iznositi najmanje 3 mm. Žlicu za otisak trebalo bi sporo umetnuti u usnu šupljinu. Time se osigurava optimalna prilagodba materijala za uzimanje otiska i smanjuje rizik od oštećenja zbog protoka.

ISKUŠANO I ISPITANO:

Da biste izbjegli stvaranje mjehurića zraka u području oko okluzalne površine, nanesite manje viskozni materijal na okluzalnu površinu nepripremljenih zuba.

 ?

Jeste li znali… da su A i C-silikoni dvije različite vrste silikona koje ne prianjaju dovoljno dobro jedna uz drugu? Upravo iz tog razloga ne bi ih trebalo spajati u istom otisku.

2  SENDVIČTEHNIKA

Sendvič-tehnika je dvofazni postupak uzimanja otiska u jednom koraku, poput tehnike dvostrukog miješanja. Razlikuje se u materijalu koji se upotrebljava: ovdje se mjesivi materijal za uzimanje otiska (npr. Variotime Putty) obično koristi kao materijal u žlici. Zatim se izdašan sloj srednje viskoznog korekturnog materijala, primjerice Variotime Medium Flow, nanosi na materijal u žlici.

Prednosti dodatnog spremnika za materijal postaju posebno očite u kliničkim situacijama s velikim oštećenjima. U takvim situacijama, mjesivi putty materijal ne može dospjeti do oštećenja, ali gura materijal srednje viskoznosti u oštećene dijelove koje on sam ne može doseći. No pripazite da ne upotrebljavate korekturni materijal čija je viskoznost preniska, inače bi ga materijal u žlici mogao lako pomaknuti.

3  MONOFAZNA TEHNIKA

Brza i jednostavna monofazna tehnika osobito je pogodna za pripreme iznad razine zubnog mesa ili uzimanje otiska transfera ili implantata. Materijal za otisak srednje viskoznosti (npr. Variotime Monophase) obično se koristi za punjenje žlice za otisak i nanošenje oko pripremljenih zuba.

Preporučuje se korištenje individualne žlice za otisak kako bi se postigla ujednačena debljina materijala i određeni pritisak. Njegova je prednost u odnosu na dvofazne tehnike otiskivanja u jednom koraku u tome što se upotrebljava samo jedna konzistencija materijala za uzimanje otisaka, čime se eliminiraju učinci pomaka koji proizlaze iz različitih konzistencija.

ISKUŠANO I ISPITANO:

Kada je riječ o uzimanju otiska transfera ili implantata, tvrdoća materijala za otisak prema Shore A tablici trebala bi biti dovoljno visoka da bi se osiguralo da su primarni dijelovi/implantati dovoljno učvršćeni u otisku.

Više o variotime materijalu za uzimanje otisaka
25/04/19|