Rekonstrukcija kompozitom – rješenje za ortodontsku anomaliju

Iako naslov sugerira da se sve ortodontske anomalije mogu riješiti direktnim kompozitnim i ostalim protetskim rekonstrukcijama, iskustvo govori drugačije. Najčešće se to rješenje izabire u situacijama kad je pacijent već nosio ortodontsku terapiju pa ima recidiv ili u slučajevima kada pacijent ima spoznaju i već utvrđeno stručno mišljenje za ortodnontskom terapijom ali je iz osobnih razloga ne želi provesti.

Prikazan je slučaj mladića koji nije proveo ortodontsku terapiju kada je bila indicirana, unatoč inzistiranju roditelja. U ordinaciju je došao sa željom da riješi svoju situaciju, ako je ikako moguće u jednoj posjeti (s čime se vrlo često srećem u praksi).

Dakle, pacijent u ranim dvadesetim godinama ima slijedeću situaciju:

  • zube lijepe, svijetle boje (A1 po Vitinom ključu);

  • blage diasteme između zubi 12, 11 i 21, 22;

  • izrazito rotirani zub 22;

  • blago potrošeni incizalni rubovi 11 i 12.

Najveći problem predstavlja zarotirani zub 22, ali nakon bolje inspekcije zaključujem da na mjestu koje treba pobrusiti (mezioaproksimalni dio zuba) neće doći do otvaranja pulpe i nepotrebne devitalizacije. Napominjem kako bi u tom slučaju pacijentu predložila ortodontsku terapiju.

Pošto je pacijent mlad i ima svijetle zube, odlučila sam se za rekonstrukciju Charismom Diamond jer taj nanohibridni kompozit, osim odličnih fizičkih svojstava, ima naglašene svijetle i transparentne boje pa restauracije u konačnici izgledaju prirodnije. Naravno uz Charismu Diamond odabrala sam i Kulzerov adheziv, ovog puta osme generacije – Gluma Bond Universal.

Standardni protokol za ovu rekonstrukciju sastojao bi se od uzimanja situacijskog otiska i izrada wax-up modela u laboratoriju. Kada imamo navošteni model, preko njega jednostavno možemo uzeti silikonski ključ koji nam služi kao podloga za slaganje prvog sloja boje i nakon čega je slojevanje jednostavnije i brže. Međutim za tu proceduru pacijent mora dva puta doći u ordinaciju, što je moj pacijent u samom startu odbio.

POSTUPAK REKONSTRUKCIJE

Priprema zubi odnosno brušenje nije bilo obilno. Pobrušen je najviše zub 22 kako bi dobili dovoljno mjesta za materijal.

Prije stavljanja svih potrebnih slojeva kompozita potrebno je napraviti izolaciju zubi, u ovom slučaju korišten je koferdam. Kontaktne točke su postignute korištenjem anatomskih metalnih matrica postavljenih okomito.

Prvi sloj izrađen je transparentnom bojom CO (clear opal), koja je u tankom sloju korištena i za izradu mezioaproksimalnih i distoaproksimalnih zidova. Na mjestima gdje se prirodno nalazi dentin, posebno na zubu 22 gdje nedostaje čitavi mezioaproksimalni dio zuba, postavljena je boja OL (opaque light). Ta boja je dentinska boja i svojim opacitetom u cijelosti imitira prirodno svojstvo dentina. Posljednji sloj izrađen je univerzalnom A1 bojom, a u incizalnim djelovima korištena je CL (clear) nijansa koja vraća prirodnu florescenciju i refleksiju zuba.

Charisma Diamond vodič boja

Nakon skidanja koferdama, konturiranjem i poliranjem oblikovala sam restauraciju do željenog rezultata. Poseban bonus bio je zadovoljni pacijent koji je ordinaciju napustio širokog osmijeha.

Tina Vukičević, dr.med.dent.

Dental Office Tina

Primorska 10, Zagreb

info@dentalofficetina.com

REKONSTRUKCIJA KOMPOZITOM UMJESTO ORTODONTSKOG TRETMANA
Charisma Diamind