Slučaj iz prakse

DIREKTNE “PREPLESS” KOMPOZITNE LJUSKICE IZRAĐENE INJEKCIJSKOM TEHNIKOM KORIŠTENJEM TEKUĆEG KOMPOZITA

U današnje vrijeme zahtjevi pacijenata su sve više orijentirani na estetske, minimalno invazivne rehabilitacije. Često susrećemo pacijente koji nisu u potpunosti zadovoljni izgledom svog osmijeha, htjeli bi nešto napraviti, ali ne bi htjeli da im se zubi diraju, odnosno bruse.

Indikacije za izradu “prepless” keramičkih ljuskica su relativno ograničene, te je često zube potrebno minimalno brusiti, barem kako bi se eliminirala podminirana područja. Često zbog tog razloga pacijenti odustanu od terapije ili se kroz duže vrijeme predomišljaju. Takav pacijent za kliničara predstavlja veliku odgovornost, jer brušenje podrazumijeva ireverzibilni proces, a postoji vjerojatnost da pacijent ne će biti zadovoljan ishodom terapije.

Izradom direktnih kompozitnih ljuskica zaobilazi se invazivni aspekt brušenja zuba, a zadovoljava estetska rehabilitacija te financijski predstavlja povoljniju opciju za pacijenta.

Postoji mnogo načina izrade kompozitnih ljuskica, međutim za visoko estetski rezultat, injekcijska tehnika korištenjem tekućeg kompozita pokazala je najbolje rezultate. U današnje vrijeme digitalnim načinom rada moguće je savršeno reproducirati prirodne donorske zube “Smile donator”, mijenjati garnituru zuba bez prisutnosti pacijenta do postizanja optimalnog estetskog dizajna za određenog pacijenta.

Planiranje slučaja započinje foto i video dokumentacijom, funkcijskom analizom te uzimanjem otisaka ili u ovom slučaju intraoralnim skeniranjem. Za razliku od analognog načina rada, digitalni način omogućava puno veći izbor oblika zuba preuzet sa stvarnih, prirodnih zuba sa svim makro i mikro morfološkim karakteristikama. Intraoralni sken se zatim preklapa sa fotografijom i započinje dizajniranje budućeg osmijeha.

Nakon što je dizajn završen, printa se model za izradu “mock-upa” koji se testira u ustima pacijenta. Ako je pacijent zadovoljan sa dizajnom isti se može iskoristiti za izradu definitivnih kompozitnih ljuskica ili po potrebi napraviti redizajn.

Završno se izradi transparentni silikonski ključ (Memosil® 2) uz pomoć printanog modela sa finalnim dizajnom, zubi se jetkaju (Gluma® Etch), nanese adheziv (Gluma® Bond Universal) te uz silikonski ključ kao kalup, tekućim kompozitom (Charisma® Flow) izrade direktne kompozitne ljuskice.

Za završnu obradu i poliranje koriste se dijamantni polireri te diskovi i gumice.

Autor slučaja:

Ivan Ćatović, dr.med.dent.

Implanto-protetski centar

Dr. Ćatović

29/01/20|