TREND MINIMALIZMA – FRUGALNA STOMATOLOGIJA

FRUGALNA STOMATOLOGIJA

S razvojem tehnologije koja postaje sve sofisticiranija i kompleksnija, pojavio se i novi trend uporabe frugalnih proizvoda – što je latinska riječ za jednostavno, ekonomično ili upotrebljivo. Glavna prednost tih proizvoda leži u njihovoj jednostavnosti: mogu se upotrebljavati samo za svoju originalnu namjenu. No to nije jedina prednost frugalnih inovacija. One su ujedno i cjenovno isplative, otporne i stoga upotrebljavaju manje resursa.

Između povoljnog i skupog

Iako se frugalna stomatologija razlikuje od tržišta visokokvalitetnih proizvoda, ona nije jeftino rješenje. Glavni cilj proizvođača je dostaviti otporan, jednostavan, no izdržljiv proizvod.

Proizvod mora biti u skladu sa standardima kvalitete. Frugalne inovacije moraju biti u skladu s važećim propisima i standardnim kvalitete tijekom faze razvoja.

Staro znanje u novom ruhu

Frugalna medicina nije potpuno nov pojam. No u smislu njege koja je prilagođena pacijentu, ohrabrujuće je to što ona više nije usmjerena na postupke vrhunske tehnologije i sofisticiranu tehnologiju CAD/CAM, nego se istražuju i umjereni i održivi koncepti koji su minimalno invanzivni.

Točno toliko koliko je potrebno, što je manje moguće.

Frugalni proizvodi nisu izrađeni u skladu s uobičajenim principom „prekomjernog inženjeringa“, to jest osmišljavanja proizvoda koji su i više nego savršeni, ispitivani godinama i što je moguće manji.

Umjesto toga, njihov je naglasak na uporabi proizvoda koji su iznimno otporni i dugotrajni, ali s ograničenom funkcionalnosti. I, naravno, koji ne upotrebljavaju najnovija tehnološka rješenja – ona su jednostavno skupa.

Trend minimalizma

UNUTAR OKVIRA FRUGALNE STOMATOLOGIJE, PACIJENTE JE POTREBNO LIJEČITI NA PRAGMATIČAN NAČIN KOJI JE UJEDNO ODGOVARAJUĆI, ODRŽIV I EKONOMIČAN1.

__________

Reference

1Staehle HJ. Frugal innovations in dentistry. Zahnmedizin up2date 2016 (3); 10:197-198.

Furgalna stomatologija

pročitajte više o frugalnim stomatološkim metodama liječenja
28/05/20|