Vodič za uzimanje otiska

Savjeti za doziranje i miješanje C-silikona

Doziranje mjesivih C-silikona

Mjesivi silikoni koji se polimeriziraju kondenzacijom (C-silikoni) dolaze u kanticama zajedno sa žlicama s mjernim oznakama za doziranje. U idealnoj se situaciji višak materijala uklanja nakon uzimanja proizvoda u dva navrata, tako da je mjerna žlica puna do ruba. Broj žlica koje se trebaju izmjeriti za otisak mora se procijeniti prema veličini čeljusti i žlici za uzimanje otiska.

Uklanjanje viška materijala u dva navrata da bi se postiglo ispravno doziranje (odnosno, ravnomjerno napunjena žlica).

SAVJET:

Uklanjanje viška materijala u jednom navratu treba se izbjegavati jer tako možete istisnuti materijal iz žlice i nanijeti premalu dozu.

Izmjerena količina putty materijala pritišće se palcem na podlogu za miješanje. S pomoću otvorene strane mjerne žlice nacrtajte krug. Označeni krug služi kao pomoć pri doziranju za nanošenje paste za aktiviranje. Po jednoj žlici putty materijala nanosi se jedna istisnuta mjerica paste za aktiviranje (primjerice 1 žlica putty materijala = 1 istisnuta mjerica paste za aktiviranje ili 4 žlice putty materijala = 4 istisnute mjerice paste za aktiviranje) u promjer kruga.

Izmjerena količina materijala pritišće se palcem. Mjernom žlicom označuje se krug koji će služiti kao pomoć pri doziranju paste za aktiviranje.

Ispravno dozirane istisnute mjerice (lijevo). U usporedbi s time, neravnomjerno i pretanko (sredina), odnosno predebelo nanesene istisnute mjerice (desno).

Miješanje C-silikona

Nakon ispravnog doziranja silikona i paste za aktiviranje skida ih se s podloge. Dvije komponente miješaju se prstima preklapanjem prema određenom vremenu miješanja dok se aktivator ravnomjerno ne rasporedi unutar silikona.

SAVJET:

Prilikom miješanja prstima stvara se manje topline nego pri miješenju na dlanu.

Čak ako boja aktivatora više nije vidljiva u mješavini prije isteka navedenog vremena miješanja, s miješanjem treba nastaviti do isteka vremena. Nestajanje boje aktivatora nije jasan pokazatelj potpuno homogene smjese. Nedovoljno umiješan aktivator uzrokovat će strukturu stvrdnutog materijala koja podsjeća na koru luka. Otisak će se stoga sastojati od većeg broja slojeva koji se lako mogu razdvojiti, što će utjecati na preciznost rezultata otiska.

Na kraju vremena za miješanje silikonska se mješavina oblikuje u traku širine dlana  i ravnomjerno raspoređuje po žlici za uzimanje otiska do visine ruba. Višak materijala se uklanja.

SAVJET:

Struktura stvrdnutog silikona koja podsjeća na koru luka i koja je posljedica nedovoljno umiješanog aktivatora.

Pri punjenju žlice za uzimanje otiska materijal se oblikuje u traku koja se nanosi u žlicu i ravnomjerno raspoređuje.

Doziranje visoko, srednje i niskoviskoznih C-silikona

Neki niskoviskozni C-silikoni dostupni su u patronama za automatsko miješanje, a inače su visoko, srednje i niskoviskozni C-silikoni dostupni u tubama za ručno miješanje. Podloga za miješanje s mjernim oznakama upotrebljava se za doziranje tijekom miješanja. Visoko i srednjeviskozni silikoni miješaju se s pastama za aktiviranje koje se nanose u istisnutim mjericama iste dužine.

Tekući se aktivator treba upotrebljavati da bi se povećala viskoznost kod rijetkih i vrlo rijetkih konzistencija. U skladu s dužinom istisnutih trakica osnovnog silikonskog materijala nanosi se jedna kap tekućeg aktivatora na podlogu za miješanje po mjernoj oznaci. Stoga trebate osigurati ravnomjerne veličine kapljica.

Neispravno doziranje zbog neprikladnog rukovanja bočicom (lijevo). U usporedbi s time, ispravno rukovanje bočicom za točno doziranje kapljica, odnosno korištenje kapaljkom (desno).   

Miješanje visoko, srednje i niskoviskoznih C-silikona

Obje komponente (osnovni materijal i aktivator) prethodno se lopaticom miješaju na podlozi za miješanje kružnim pokretima. Nakon toga se mješavina podiže lopaticom i široko i tanko raspoređuje po podlozi za miješanje. Taj se postupak ponavlja dok se aktivator ravnomjerno ne rasporedi u osnovnom materijalu (silikonu). Pritom se također treba poštovati navedeno vrijeme miješanja. To vrijedi i za male količine koje se navodno brzo miješaju. No skraćivanje vremena miješanja može dovesti do neprimjetno nehomogene mješavine silikona, što postaje vidljivo u trajno mekim područjima završenog otiska. Ta se područja mogu plastično deformirati i stoga su neprikladne za proizvodnju preciznog modela.

Prethodno umiješajte kružnim pokretima, podignite smjesu s pomoću lopatice i široko je rasporedite.

SAVJET:

Da biste izbjegli stvaranje mjehurića zraka u smjesi materijal nemojte miješati, nego ga tanko i široko rasporedite.

Raspoređivanje materijala za uzimanje otiska na podlozi omogućuje čisto punjenje brizgalice.

SAVJET:

Da biste izbjegli mrljanje materijala za uzimanje otiska na drški pri punjenju brizgalice, rasporedite materijal za uzimanje otiska u veoma tankom sloju na podlogu za miješanje.

SAZNajte više
29/06/20|