Klinički slučaj, dr.med.dent. Ivan Ćatović

Izrada kompozitnih ispuna u estetskoj regiji uvijek predstavlja izazov. Postići idealno uklapanje i integraciju dva potpuno različita materijala kao što su kompozit i caklina zuba vrlo često zahtjeva kombinaciju više nijansa efekata i boja kompozitnog materijala, a protokol izrade ispuna zahtjeva više od jedne posjete pacijenta. Čak i kada postignemo jako dobro uklapanje  boje ispuna, potrebno se dobro posvetiti obradi, odnosno naglašavanju mikro i makro strukture, kopiranju tranzicijskih linija susjednog zuba te dobro ispolirati površinu kako bi dobili što prirodniji i dugotrajniji rezultat.

Peoperativna slika prikazuje slučaj klase IV frakture već prisutnog ispuna na zubu 11 uzrokovanog traumom. Za izradu ovakvog tipa ispuna idealno bi bilo izraditi silikonski ključ, ali to zahtjeva još jedan pacijentov dolazak što u ovom slučaju nije bilo prihvatljivo za pacijenta. Iz tog razloga za postizanje aproksimalnog kontakta i izradu aproksimalne plohe koristiti će se celuloidna, transparentna trakica.

Nakon što se u potpunosti ukloni ostatak postojećeg kompozita, zakose se caklinske prizme te se rub preparacije zakosi i udalji do 2mm od frakturne linije koristeći 40 – mikrona grubo dijamantno svrdlo i soflex abrazivne diskove kako bi se što je bolje moguće zamaskirala vidljivost prijelaza između cakline i kompozita. Selektivno jetkamo caklinu 35% ortofosfornom kiselinom  Gluma Etch  nakon čega slijedi nanošenje adhezivnog sustava osme generacije – Gluma Bond Universal  koji se dobro ispuše i svijetlosno polimerizira 10 sekundi.

Uz pomoć transparentne celuloidne matrice i kompozita visokog  opaciteta tamne nijanse – Charisma Diamond OD “opaque dark” izrade se palatinalna i aproksimalna stijenka tankog sloja. Nakon toga s istom OD nijansom imitiramo dentinsku strukturu s minimalno naglašenim mamelonima kopirajući strukturu susjednog zuba 12 i svjetlosno polimeriziramo 40 sekundi. Preostali dio ispuna izrađen je kombinacijom A4 / A3,5 univerzalnih boja srednje translucencije kako bi se ostvarilo što bolje uklapanje boje s preostalom zdravom zubnom strukturom i svjetlosno polimeriziramo 2x 20 sec. Dijamantnim svrdlima hrapavosti 40 mikrona obrađujemo površinu kopirajući tranzicijske linije zuba 12 do željene i zadovoljavajuće refleksije svijetla.

Soflex diskovima i gumicama odrađujemo završno poliranje, a visoki sjaj moguće  je postići zahvaljujući specifičnoj strukturi ovog nano-hibridnog kompozitnog materijala Charisma Diamond. Kavitet se premazuje GLUMA Bond Universal adhezivom osme generacije kojeg u ovom slučaju koristimo kao adheziv za lijepljenje kompozita za stijenke kaviteta. Također smo se u ovom slučaju odlučili da prije nanošenja GLUME Bond Universal selektivno jetkamo cakline što inače nije obavezno jer je GLUMA Bond Universal adheziv  koji u sebi ima funkciju jetkanja. Nakon polimeriziranja adheziva nanosili smo sloj po sloj Charisma Diamond ONE jer se ne radi o bulk materijalu pa je potrebno polimerizirati sloj po sloj ne deblji od otprilike 2-3 mm.

.

Na finalnoj fotografiji možemo vidjeti dobro uklapanje ispuna s preostalom zubnom strukturom, vrlo minimalno primjetni prijelaza između cakline i kompozita te minimalno izraženu transparenciju slično kao kod zuba 12. Zahvaljujući dobrim mehaničkim i optičkim svojstvima ovog kompozita moguće je na jednostavan način uz kombinaciju 3 nijanse izraditi poprilično brzo izraditi zahtjevan ispun klase IV.

Posebna Kulzer akcija kompozita!

Kliknite na sliku za više detalja i narudžbe.

Saznajte više o Charisma Diamond ONE