Rad s keramikom je sastavni dio svakodnevne laboratorijske prakse. Štoviše, pitanja o tome kako ispravno koristiti materijale se stalno pojavljuju – kako između vježbenika, tako i među stručnjacima.

Kerstin Wagner, DT nudi vrijedne savjete za rad s keramikom koji su se pokazali vrlo korisnima.

Iskoristite ih i vi.

  • Temperaturne razlike mogu uzrokovati deformaciju rada. Kako se to može izbjeći? U slučaju solidnih radova, temperaturu treba smanjiti kako bi se izbjegle temperaturne razlike u samom radu.

  • Za provjeru temperature keramičke peći, uzorak se može peći korištenjem Transpa Clear na platinastoj foliji na vrhu  postolja tijekom prvog pečenja dentina. Ako je keramika ostala mliječna, temperatura je preniska ili se vakuum nije mogao potpuno razviti (provjerite pumpu, provjerite brtve). Ako je prozirna, a rubovi su zaobljeni, temperatura je previsoka. Dakle, svaka peć može biti točno prilagođena dotičnoj keramici.

  • Da izbjegnete napetosti kod hlađenja većih predmeta, ostavite ih na postolju za pećenje dok ne postignu početnu temperaturu.

  • Ako koristite tekućine drugih proizvođača za slojevanje materijala, uzorak za pečenje treba biti solidna komponenta za rad. Ovo posebno vrijedi u slučajevima kada radite s keramikom za koju je potrebna niska temperatura pečenja. To osigurava da tekućina sagori bez ostavljanja ostataka i da keramika ne posivi.

  • Prilikom odabira materijala za okvir važno je uskladiti CTE vrijednost i specifikacije proizvođača unaprijed. U svakom slučaju, CTE vrijednost keramike treba biti niža od one legure.

Želite li još zanimljivosti o dentalnoj keramici?

Kontaktirajte nas: info@mykulzer.hr ili se prijavite na našu listu kako bismo vas s vremena na vrijeme informirali o novostima iz dentalnog svijeta. PRIJAVITE SE OVDJE.

Želite li da češće organiziramo tečajeve keramike? Javite nam! 🙂