POVRATAK NA POČETNU STRANICU

Često postavljana pitanja

Koje se površine mogu vezivati s pomoću GLUMA Bond Universal?

GLUMA Bond Universal može se vezivati na sljedeće površine: cirkonij, plemenite i neplemenite legure, kao i kompozite/kompomere. Za vezivanje i popravak silikatne keramike nanesite GLUMA Ceramic Primer na oštećenu keramičku površinu prije nanošenja GLUMA Bond Universal.

Za koje vam je materijale potreban temeljni premaz (silan) prije nanošenja GLUMA Bond Universal?

GLUMA Bond Universal zahtijeva GLUMA Ceramic Primer samo na silikatnoj/staklenoj keramici.

Zašto je potrebno nanošenje temeljnog premaza (silana) za silikatnu/staklenu keramiku?

Za vezivanje na silikatnu keramiku keramička površina uvijek mora biti prethodno kondicionirana dodatnim silanom. Stoga se GLUMA Ceramic Primer mora nanijeti na oštećenu keramičku površinu prije nanošenja GLUMA Bond Universal. Nezavisna studija sa Sveučilišta u Erlangenu pokazala je da se uvijek preporučuje silanizirati površine od silikatne keramike dodatnim silanom da bi se dobila jača veza pri radu s univerzalnim adhezivima.

Mogu li zasebno kupiti temeljni premaz za keramiku?

Da, GLUMA Ceramic Primer (1 x 4 ml) dostupan je kao nadopuna (kôd artikla: 66061425).

Pri kojim popravcima mogu upotrebljavati jetkajuću fosfornu kiselinu prije nanošenja GLUMA Bond Universal?

Neki stomatolozi čiste površine restauracije koristeći se jetkajućom fosfornom kiselinom prije popravaka. Takav se postupak upotrebljava ako je oštećena površina izrađena od silikatne/staklene keramike ili kompozita. Ako je površina koja se priprema izrađena od metala ili cirkonija, ne smije doći u dodir s fosfornom kiselinom. Vezivanje na metalne i površine od cirkonija vrši se s pomoću fosfornih skupina MDP-monomera koji su također sastojak GLUMA Bond Universal. Ako je metalna ili površina od cirkonija prethodno došla u kontakt s fosfornom kiselinom, bit će prekrivena fosfatom. To fosfornim skupinama MDP-monomera onemogućuje vezivanje na metalne i površine od cirkonija.

Kada mogu izvršiti popravak, a kada je potrebna zamjena?

Nedavno objavljena recenzija sa Sveučilišta u Münchenu definira 4 mogućnosti tretiranja oštećenih restauracija:

  • Praćenje restauracije u slučaju manjih nedostataka kao što je promjena boje ili male rubne nepravilnosti koje ne utječu na pacijenta ako ih se ne tretira.
  • Popravak restauracije ako se nedostatak može ispraviti bez dodavanja novog restauracijskog materijala. Primjeri su uklanjanje ispupčenja, poliranje rubova koji su promijenili boju, ispunjavanje malih šupljina ili pora.
  • Popravak je indiciran ako restauracija ima lokalizirane nedostatke koji zahtijevaju dodavanje novog restauracijskog materijala. Popravak se treba izvršiti ako bi netretiranje nedostatka uzrokovalo propadanje. Primjeri su lokalizirani karijesi koji se nalaze uz rubove ispuna, frakture restauracijskog materijala ili okolnih zuba, rubne pukotine.
  • Zamjena je indicirana ako restauracija pokazuje općenite ili ozbiljne nedostatke koji zahtijevaju tretiranje. Također, ako se nedostatku ne može u potpunosti pristupiti ili ako on nije opravdan, treba se izvršiti zamjena restauracije. Primjeri nužne zamjene su veliki karijesi ili razni nedostatci na jednom zubu.

Koje su prednosti uporabe sustava GLUMA Bond Universal za intraoralne popravke silikatne (staklene) keramike?

Pri postavljanju indirektnih restauracija od silikatne keramike, keramička se površina mora jetkati s pomoću flourovodične kiseline nakon koje se nanosi silan, primjerice GLUMA Ceramic Primer.

Ekstraoralna uporaba flouorovodične kiseline za jetkanje keramike sigurna je. Suprotno tome, intraoralna uporaba flourovodične kiseline nosi rizik ozbiljne nekroze tkiva sluznice ili čak kosti. Pri uporabi flouorovodične kiseline tijekom intraoralnih popravaka na silikatnoj keramici trebate postaviti gumenu plahticu koja dobro prianja, a kiselinom rukovati s posebnim oprezom.

Zahvaljujući sustavu GLUMA Bond Universal možete izbjeći taj rizik. Opasna uporaba flourovodične kiseline za intraoralne popravke silikatne keramike nije potrebna. Dovoljno je upotrijebiti GLUMA Ceramic Primer nakon kojeg ćete nanijeti GLUMA Bond Universal na keramičku površinu.

Kakva je prethodna obrada potrebna prije pripreme i/ili za zub prije popravka restauracije?

Ohrapavite površinu podloge koju ćete popravljati s pomoću finog dijamantnog svrdla ili pjeskarenjem. Dobro isperite i osušite mlazom zraka bez prisutnosti ulja. U slučaju silikatne ili staklene keramike površina restauracije mora se prethodno tretirati temeljnim premazom GLUMA Ceramic Primer.

Nakon toga nanesite GLUMA Bond Universal nježnim utrljavanjem u trajanju od 20 sekundi, osušite na zraku i polimerizirajte svjetlom u trajanju od 10 sekundi prije nanošenja kompozita.

Što će se dogoditi ako GLUMA Ceramic Primer slučajno dođe u kontakt s površinom zuba?

Nemojte nanositi GLUMA Ceramic Primjer na caklinu ili dentin jer će to oslabiti snagu prianjanja na zub. Koristite se tankim kistom (primjerice vrhom našeg aplikatora zelene boje) za nanošenje temeljnog premaza na restauraciju u uskim šupljinama. Ako je površina zuba nenamjerno kontaminirana sredstvom GLUMA Ceramic Primer, isperite ga mlazom zraka i vode prije početka postupka vezivanja kako je opisano u uputama za uporabu.