POVRATAK NA POČETNU STRANICU

Zašto je intraoralni popravak dobar odabir

Cijenjeni stručnjak na području adhezivne stomatologije, Prof. Roland Frankenberger sa Sveučilišta u Marburgu, Njemačka, izjavio je tijekom sastanka IAAD-a 2017. da “ponavljanje ciklusa stomatologije ubija više zuba nego karijes!”

Dugo vremena popravci restauracija su imali negativan imidž, smatrani su neprofesionalnim i kratkotrajnim rješenjem. Iako su se radili u praksi, o njima se nije govorilo budući se mislilo da nisu estetsko rješenje. Pojavom univerzalnih adheziva kao potpuno nove kategorije materijala, otvorile su se nove terapijske mogućnosti. Univerzalni adhezivi su sredstva koja se svezuju uz različite materijale i tako omogućuju reparaciju postojećih restauracija.

Zajednica međunarodnih znanstvenika je donijela konsenzus kako restauracije s lokaliziranim nedostacima treba popraviti, a ne zamijeniti. Ovaj pristup je usitinu minimalno invaznzivan jer štiti čvrsto tkivo zuba koje bi u protivnom bilo uklonjeno.

Zajednica međunarodnih znanstvenika drži kako prosječno vrijeme trajanja lokaliziranih kompozitnih restauracija je 5.7 godina. Svaka promjena restauracije povećava kavitet sve do trenutka dok nije izložena pulpa. Tada je moguća pojava postoperativne komplikacije, te posljedično endodontskog liječenja koje ne mora uvijek završiti uspješno. Kada ih upitate, pacijenti će uvijek odabrati minimalno invanzivno liječenje. Žele izbjeći postoperativnu preosjetljivost, endodonciju i skupa rješenja poput implantata i protetskih radova.

Nekoliko studija je potvrdilo dugotrajnost popravaka, a važna studija iz 2013. godine donijela je preporuke o tretiranju defektnih restauracija, kao i protokole za njihove popravke. Zaključak je kako su popravci odabrana terapija lokaliziranih nedostataka na restuaracijama.

Pacijentu ćete uštedjeti vrijeme, novac i čvrsto zubno tkivo, a vaša ordinacija će dobiti zadovoljnog pacijenta koji će vas svakome preporučiti.

GLUMA Bond Universal omogućuje vam da produžite životni vijek restauracije jednostavnim i sigurnim popravcima.